Managerii societăţilor comerciale anticipează pentru perioada mai-iulie o creştere a activităţii în toate sectoarele (industrie, construcţii, comerţ şi servicii), o relativă stabilitate sau o creştere uşoară a numărului de angajaţi şi o majorare a preţurilor, conform unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică (INS). În cadrul anchetei de conjunctură din mai 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Totodată, pentru numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare (-6% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere accentuată, respectiv în fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural -23%), metalurgie (sold conjunctural -22%), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (sold conjunctural -19%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prevede o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%)
De asemenea, în activitatea de construcţii se va înregistra o majorare atât a volumului producţiei (sold conjunctural +24%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +18%). Managerii estimează un avans moderat al numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mari, cu 249 - 500 salariaţi, şi o creştere a preţurilor (sold conjunctural +16%). În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna mai a anului 2011 o creştere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Atât volumul total al vânzărilor de mărfuri, cât şi cel al comenzilor adresate de către unităţil