Mii de italieni au ieşit pe străzile din Milano şi din Napoli, până ieri fiefuri ale dreptei, să sărbătorească înfrângerea coaliţiei lui „Il Cavaliere“. Soarta Guvernului Italiei e sub semnul întrebării, din cauza eşecului la locale şi a nemulţumirii Ligii Nordului, parteneri de guvernare.
Ziarele vorbesc deja de „era post-Berlusconi" şi apreciază că în cadrul coaliţiei de centru-dreapta „îşi face loc ideea unui nou şef al guvernului". La Roma, liderul principalului partid de opozitie (Partidul Democrat), Pierluigi Bersani, a cerut deja demisia Executivului. Opţiunea este exclusă însă de Berlusconi. Coaliţia de centru-dreapta condusă de Berlusconi a pierdut în majoritatea oraşelor şi provinciilor: şi-a adjudecat doar circa 28% din voturi. Coaliţia de centru-stânga, în schimb, a obţinut per total circa 65% din voturile din oraşe, câştigând totodată patru provincii (dintr-un total de 6 puse în joc la aceste alegeri).
Gabriela Preda, Corespondenţă de la Roma
Practic, coaliţia de stânga va guverna şase din şapte „minicapitale" italiene puse în joc (oraşele reşedinţă de regiune sau de provincie) şi majoritatea oraşelor mici. Au fost luate inclusiv cele considerate „fief" al premierului: forţele de centru-stânga au câştigat chiar şi în localitatea Arcore (situată în apropiere de Milano), ce găzduieşte una dintre reşedinţele private ale premierului, unde au avut loc celebrele petreceri „bunga-bunga".
Cele mai dureroase înfrângeri
După victoria din primul tur de la Torino şi Bologna, cele mai mari victorii ale coaliţiei de stânga au fost marcate la Milano, capitala financiară a Italiei (fief al lui Berlusconi timp de 18 ani) şi Napoli. Candidaţii stângii au câştigat la diferenţe mari: 10% la Milano, peste 25% la Napoli. Zeci de mii de oameni au sărbătorit „ca la meci" victoria opoziţiei şi s-au adunat în centrul oraşelor.