Într-o oră pe săptămână, elevii învaţă să iubească arta şi să-şi dezvolte simţul pentru frumos. Mâine, de Ziua Copilului, vă oferim o carte esenţială care îi iniţiază pe micuţi în tainele desenului. Sursa: ARHIVA EVZ
Chiar dacă majoritatea elevilor se concentrează pe orele de matematică, limba română şi alte discipline de examen, la fel de importante sunt şi orele de educaţie artistică, desenul şi muzica. Într-o oră pe săptămână, de la clasa I până la a VIII-lea elevii nu învaţă doar cum să deseneze peisaje, ci şi să aprecieze pictura sau arhitectura de calitate, află noţiuni despre istoria artei şi cu alte cuvinte, vor şti apoi să diferenţieze arta adevărată de cea kitsch.
"Educaţia plastică este foarte importantă pentru că toate manualele şi materialele auxiliare conţin şi noţiuni de artă şi civilizaţie. Are o importanţă deosebită în curriculum pentru că educaţia plastică înseamnă gustul pentru echilibru, gustul pentru frumos, culoare şi armonie", este de părere Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
Un prim pas în dezvoltarea simţului estetic
Orele de desen nu înseamnă doar faptul că elevii mâzgălesc câteva coli de hârtie. Educaţia plastică nu mai este de ceva vreme ora în care copiii primesc o temă şi apoi trebuie să creeze şi atât.
"Educaţia plastică îi învaţă pe elevi cum să amenajeze un spaţiu interior, cum să ia atitudine în faţa kitsch-ului. Tot la desen află lucruri despre arhitectura catedralelor, stiluri arhitectonice, este vorba de altfel despre dezvoltarea simţului estetic, cu tot ce înseamnă asta", completează Marian Banu.
Totodată, profesorul are misiunea şi de a identifica pasiunea copiilor şi talentul acestora. De exemplu, elevii de clasa a VIII-a au mai multe ore în care învaţă cum să organizeze un spaţiu decorativ pe linia unei