La Zürich în Elveţia se deschide marţi seară Congresul FIFA - Federaţia Internaţională de Fotbal. Alegerile pentru noul preşedinte stau însă sub semnul corupţiei. În cursă se află însă un singur candidat, actualul preşedinte Joseph Blatter. În vârstă de 75 de ani, el are mari şanse să fie reales în funcţie pentru un al 4-lea şi ultim mandat.
"FIFA se dă în spectacol"! "FIFA e în flăcări"! Titlurile presei de specialitate nu lasă niciun dubiu. Instanţa fotbalului mondial trece printr-o furtună fără precedent din care are puţine şanse să iasă neşifonată.
Bănuielile de corupţie, acuzaţiile de mită, anchetele interne, totul tinde să demonstreze că această criză mocnea de prea multă vreme. Probitatea preşedintelui în exerciţiu, elveţianul Joseph, zis Sepp Blatter, este pusă la îndoială dar respectivul se eschivează, întrebându-se retoric:
“O criză? Ce criză? Nu avem decât câteva dificultăţi pe care o să le rezolvăm în intern. Deciziile pe care le-am luat în legătură cu Cupa Mondială 2022 au respectat aceleaşi reguli precum cele care au dus la desemnarea Cupei din 2018 şi FIFA nu a avut nicio problemă”, afirmă senin Sepp Blatter. Acuzaţii grave de corupţie la adresa FIFA
Acuzaţiile rămân însă grave. Un mail făcut public zilele trecute a scos la iveală faptul că emiratul Qatar ar fi cumpărat dreptul de a organiza Cupa în 2022. Presupusul "cumpărător" nu-i altul decât responsabilul FIFA pentru Asia, între timp suspendat pentru o anchetă internă.
Fireşte, e vorba de un om de afaceri din Qatar care în plus vroia să fie contracandidatul lui Blatter la preşedinţia instanţei de fotbal. O altă informaţie jenantă pentru actuala conducere şi anume atribuirea unei donaţii de un milion de dolari confederaţiei de fotbal din America de nord şi centrală a fost şi ea dezminţită de Sepp Blatter.
Dacă rumorile şi acuzaţiile nu-l clatină pe şeful in