Inflatia ridicata din Romania, de peste 8% in prezent, aproape anuleaza castigurile obtinute de romani din dobanzile aferente depozitelor constituite la banci. In plus, veniturile din dobanzi sunt, incepand de anul trecut, supuse impozitarii. Ce solutii exista pentru a ne proteja economiile de inflatie si a evita impozitarea castigurilor? O varianta o reprezinta titlurile de stat.
Felul in care economisim sau ne investim banii disponibili depinde de profilul de risc pe care suntem dispusi sa il acceptam. Daca suntem dispusi sa acceptam un nivel scazut de risc, atunci dobanzile sau randamentele vor fi mai mici, dar sigure. Majoritatea romanilor isi pastreaza economiile in depozite la banci, nefiind tentati de investitii si profitand de faptul ca depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro.
Bancile au platit in anii trecuti dobanzi generoase la depozite, cu mult peste rata inflatiei sau peste randamentul oferit de alte investii, incercand sa atraga lichiditatile populatiei si companiilor. Astazi, insa, dobanzile la depozite nu mai sunt la fel de mari, inflatia aproape ca le anuleaza, iar statul impoziteaza veniturile din dobanzi.
Spre exemplu, dobanda platita de banci la un depozit pe termen scurt, de o luna, este de pana la 7,25%, in timp ce rata anuala a inflatiei este de 8,34%. In acest caz nici nu se mai poate discuta despre un castig real. Pe termen mai lung, de 6 luni, dobanzile la depozite sunt de pana la 7,75%, iar proiectiile Bancii Nationale a Romaniei arata ca rata inflatiei va ajunge in intervalul 5%-6% pana la finalul anului. Totusi, trebuie sa tinem cont si de faptul ca veniturile din dobanzi sunt impozitate cu o cota de 16%, iar castigul real este diminuat.
O alternativa sau o solutie complementara la depozite o reprezinta titlurile de stat. "Imi pastrez economiile in depozite bancare si titluri de stat. Luc