La începutul acestei săptămâni, autorităţile din Germania au anunţat că vor închide toate reactoarele nucleare până în 2022, invocând argumentul „Fukushima", adică pericolul pe care l-ar putea reprezenta capacităţile de producere a energiei din surse nucleare. Care sunt de fapt interesele din spatele acestei decizii?
În primul rând, trebuie să ne uităm cine are de câştigat. Răspunsul: celelalte surse de energie, în principal gazul natural. Şi cine este principalul furnizor de gaze al Germaniei? Rusia. Deci este evident că Germania va cumpăra mai multe gaze ruseşti pentru a-şi suplimenta producţia de energie din această resursă.
Citiţi şi Germania pune cruce energiei atomice.
Relaţiile energetice de prietenie dintre Germania şi Rusia sunt binecunoscute: Germania importă gaze din Rusia de mai bine de 30 de ani. De altfel, cele două ţări sunt partenere în proiectul Nord Stream - o conductă care va aduce gaze din Rusia în Germania prin Marea Baltică, proiect care va fi gata la finele acestui an.
Aliaţi în furnizarea şi transportul gazelor
Anul viitor, când şi a doua etapă a Nord Stream va fi finalizată, conducta va transporta din Rusia 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică o cantitate enormă. Spre comparaţie, România consumă anual 13-15 miliarde de metri cubi de gaze.
De altfel, şeful proiectului Nord Stream este nimeni altul decât Gerhard Schroeder, fostul cancelar german.
Compania germană E.ON, cel mai mare grup privat de utilităţi din lume, deţine o participaţie de 14,5% din proiectul Nord Stream şi, potrivit site-ului companiei, este cel mai mare acţionat străin al Gazprom, cu o participaţie de 6,4%.
Deci n-ar fi de mirare ca, în perioada următoare, să fim martori la anunţuri de construire a unor noi centrale pe gaze în Germania.
Energia nucleară, cea mai ieftină după cea hidro
Chiar şi pen