Manpower: 53% din angajatori au probleme în a acoperi posturile libere
Consulteam: Specialiştii nu sunt acasă, au plecat în străinătate
Angajatorii din România au reluat procesul de recrutare de personal, fapt evidenţiat de cererea în creştere de angajaţi şi numărul de contracte de muncă încheiate în primele luni ale anului. Companiile de recrutare confirmă şi ele creşterea portofoliilor de proiecte de recrutare faţă de anii anteriori, în care restructurările de personal contrastau cu realitatea actuală. Însă, cu toate că numărul de firme interesate de a angaja personal suplimentar sau pentru a acoperi golurile a crescut, nu aceeaşi evoluţie a avut-o şi calitatea forţei de muncă din România.
Un studiu realizat de compania Manpower, referitor la deficitul de forţă de muncă de calitate, relevă faptul că mai bine de jumătate dintre angajatori au probleme în a găsi oameni potriviţi pentru posturile scoase la concurs. Astfel 53% din firmele aflate în căutare de forţă de muncă se confruntă cu dificultăţi în acest sens. "Faptul că nu puţine organizaţii din România invocă lipsa competenţelor sau a experienţei în rândul candidaţilor drept principalele cauze ale deficitului de talente ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă atât pentru companii şi instituţii educaţionale, cât şi pentru Guverne şi indivizi. Este important ca toate aceste categorii să colaboreze astfel încât să poată soluţiona dezechilibrul dintre cererea şi oferta de pe piaţa muncii într-un mod sustenabil", a declarat într-un comunicat, remis ieri redacţiei, Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România.
Potrivit companiei de recrutare Consulteam o mare problemă o reprezintă exodul de muncitori calificaţi şi de specialişti în afara graniţelor României. "Problema este că oamenii pregătiţi nu sunt acasă. Sunt plecaţi în străinătate, în ţările cu care ne-am obiş