Fiecărui şofer român i s-a întâmplat cel puţin o dată să se întrebe după alimentarea cu carburant de ce se comportă maşina ciudat. Fie că i s-a părut, fie că motorul chiar pierduse brusc din numărul de cai de sub capotă, Federaţia Operatorilor Români de Transport pare realmente îngrijorată de calitatea benzinei şi a motorinei din ţară.
Transportatorii români au cerut Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să efectueze un control la benzinării. De ce? Pentru că nenumărate sesizări venite de la firme de transport sau şoferi privaţi le arată că la pompă carburanţii nu ar avea o calitate corespunzătoare.
Există o diferenţă majoră între benzina din România şi cea din afara ţării, spune Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport. El afirmă că diferă consumul în funcţie de carburanţii vânduţi la pompă. Astfel, cei care alimentează în străinătate ar fi mai fericiţi, pentru că motoarele au un consum simţitor mai mic.
Problema majoră cu care se confruntă şoferii – fie profesionişti fie privaţi – este că piesele motoarelor au de suferit de pe urma impurităţilor din carburanţi. „Toate sunt pline de gunoaie, se infundă, se strică, există apă în rezervoare şi toate astea din cauza carburanţilor alimentaţi din staţii”.
Rămâne întrebarea: de ce se întâmplă toate aceste lucruri în România, dar în alte state europene nu. Augustin Hagiu răspunde cu o oarecare disperare în voce. El spune că în România „clientul este pus întotdeauna pe ultimul loc. Nu se urmăreşte decât obţinerea unor profituri cât mai mari şi inclusiv pe lanţul de distribuţie se fură”.
Federaţia Transportatorilor a înaintat o cerere către ANPC. Era nevoie ca Autoritatea care în fond are ca atribuţie principală protecţia celor care consumă produse şi servicii să fie sesizată din afară? Nu ar putea funcţionarii publici să îşi asume simplul mo