„Secetă: Franţa a cunoscut primăvara cea mai caldă din ultima sută de ani” (Libération). „Alimentaţia şi energia electrică vor suferi” (Le Figaro). „Telefoane mobile: OMS recunoaşte riscurile cancerigene” (Les Echos).
Ziarele europene de azi scriu despre seceta din Vestul Europei dar şi din China şi despre efectul de seră. „Secetă: Franţa a cunoscut primăvara cea mai caldă din ultima sută de ani”, scrie Libération. „Primăvara din 2011 a bătut un record nu numai în ce priveşte nivelul temperaturii dar şi cantitatea redusă de precipitaţii. Indemizaţiile pentru agricultorii afectaţi de secetă vor costa mai multe sute de milioane de euro, a avertizat ieri ministrul Agriculturii, Bruno Le Maire”.
„Alimentaţia şi energia electrică vor suferi”, citim în Le Figaro. Măsuri pentru economisirea apei au fost luate în 54 de departamente franceze. Cotidianul regional francez, Sud-Ouest, cotidian difuzat în partea de SV a Franţei, scrie şi el despre „Secetă în alte părţi ale lumii”: „Centrul Chinei cunoaşte cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani”. Cine să fie responsabil?
„Poluare. Emisiile de CO2 au atins un nou record în 2010”, după cum scrie Le Parisien/Aujourd’hui en France. La Tribune notează în editorialul sau intitulat pur şi simplu „Secetă” că deşi fenomenul încălzirii globale a atins proporţii îngrijorătoare, paradoxal, subiectul niciodată nu a fost atât de absent din preocupările internaţionale. Cei mai bogaţi de pe planetă, reuniţi la Deauville pe 26 şi 27 mai pentru a reînnoi G8, s-au fofilat deoarece refuză să se angajeze într-un acord care să îi constrângă să îşi reducă emisiile de CO2. Şi totuşi este nevoie ca încălzirea globală să rămână în centrul preocupărilor internaţionale. Multiplicarea evenimentelor meteorologice extreme, dereglările anunţate de climatologi care produc economiei mondiale pierderi considerabile. În acelaşi timp trebui