Un focar de scarlatină a fost confirmat de Direcţia de Sănătate Publică Olt la Grădiniţa cu Program Normal nr. 6 din Balş, ancheta epidemiologică, încă în derulare, evidenţiind în colectivitate greşeli care întreţin şi pot favoriza şi pe viitor apariţia unor astfel de episoade.
În acelaşi imobil funcţionează, ca în toate grădiniţele şi creşele construite înainte de 1989, o grădiniţă cu opt grupe şi o creşă. La fel cum s-a întâmplat în luna aprilie a acestui an în Slatina, când mai mulţi copii - care primeau mâncare pregătită în acelaşi bloc alimentar şi servită fără să se separe circuitele pentru grădiniţă şi creşă - au fost internaţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară, la Balş s-a stabilit că primele cazuri de scarlatină au apărut la creşă şi s-au extins şi la copiii din grădiniţă. Necazul de data aceasta a plecat de la faptul că grădiniţa (şi aşa suprapopulată, având o capacitate de 180 de locuri şi peste 220 de copii care o frecventează), deşi are program normal, s-a format un obicei, despre care nimeni nu poate spune când a apărut, ca 15-20 de copii care dimineaţa frecventează grădiniţa să fie luaţi după prânz de personalul creşei şi supravegheaţi până după-amiaza, când părinţii termină lucrul. Aceşti copii mănâncă, se joacă şi dorm în spaţiul destinat creşei, astfel explicându-se extinderea scarlatinei şi la grădiniţă.
Un singur medic pentru toată populaţia şcolară a Balşului
Chiar şi evoluţia în focar are o istorie demnă de vremurile pe care le trăim. Pe 11 mai, Spitalul de Urgenţă Craiova transmite autorităţilor sanitare din Olt că are internat un copil cu diagnosticul confirmat de scarlatină. Nu se fac valuri, fiind considerat un caz izolat, în schimb se anunţă medicul de colectivitate, care trebuie să ia măsuri. Timp de câteva zile nu se mai întâmplă nimic, nu se raportează nici măsurile adoptate în colectivitate, după care