Primăria Târgovişte a inclus situl arheologic din centrul oraşului în domeniul public, urmând să-l predea Arhiepiscopiei Târgovişte„Adevărul de Seară” a dezvăluit anul trecut că ruinele din Parcul Mitropoliei sunt ale nimănui. Nicio autoritate publică nu-şi asuma responsabilitatea de a administra complexul istoric, transformat în groapă de gunoi.
De mai bine de 20 de ani, nicio instituţie a statului nu s-a preocupat de gestionarea şi întreţinerea Complexului arheologic „Mitropolia veche a Ţării Româneşti”, situat în parcul din inima oraşului Târgovişte.
Autorităţile au pasat responsabilitatea de la una la alta. Vestigiile au fost scoase la lumină în urma cercetărilor întreprinse în anii 1972, 1985-1986, când au fost identificate incinta, chiliile şi turnul de poartă ale fostei Mitropolii, şi 1990, când a fost descoperit şi Palatul Metropolitan.
La vremea respectivă fusese demarat un proiect care prevedea marcarea incintei şi a construcţiilor aferente pe toată suprafaţa parcului. Din raţiuni economice, lucrările au fost sistate. Nu s-a mai construit nici măcar gardul care să împrejmuiască situl istoric.
Se va executa gard împrejmuitor
Primăria Târgovişte a hotărât să intervină şi, de luna aceasta, a luat sub oblăduirea sa vestigiile vechii Mitropolii a Ţării Româneşti. Primarul Gabriel Boriga spune că ruinele vor fi predate către Arhiepiscopie. „Urmează să construim gard împrejmuitor, să montăm plăcuţe de identificare şi care să cuprindă informaţii despre acest ansamblu istoric.
Proiectul îl vom pune în aplicare în colaborare cu Arhiepiscopia Târgovişte. Consider că se intră, în sfârşit, în normalitate, iar Complexul arheologic «Mitropolia veche a Ţării Româneşti» va fi pus în valoare”, afirmă Gabriel Boriga.
Ruinele din Parcul Mitropoliei au devenit în ultimii ani groapă de gunoi, WC în aer liber sau loc de popas