Pe umerii domnului Ozskar Fuzes apasa o parte din raspunderea pentru mersul relatiilor dintre Romania si Ungaria. Relatii complexe, delicate, asimetrice, care implica interese mari de ambele parti si cu miza mare pentru viitorul celor doua tari.
In calitate de ambasador al Ungariei in Romania, domnia sa este, simultan, "extraordinar" si "plenipotentiar", adica este unic reprezentant al Ungariei in Romania si, pentru a-si indeplini acest rol, are "depline puteri". Aceasta nu inseamna ca Excelenta Sa poate sa spuna sau sa faca in Romania tot ce doreste, ci doar ca, in tot ceea ce spune sau face, el trebuie considerat de autoritatile romane ca reprezentand - "pe deplin" - vointa Ungariei.
Pentru ca un rege grec, la vremea lui, a exagerat cu "puterile depline" (politice) si le-a neglijat pe cele "partajate" (conjugale), ne putem bucura, pana astazi, de capodoperele Iliada si Odiseea. Putini oameni invata insa din istorie si nici sotia ambasadorului Fuzes - doamna Erzsebet Bajtai - nu ne aminteste, daca este sa-l credem pe Homer, de Elena din Troia.
La 15 martie, la comemorarea revolutiei ungare din 1848, domnul Fuzes a avut o problema cu deplinele sale puteri. Intr-un discurs rostit - in Romania! - sotia domniei sale si-a luat libertatea de a "completa" mesajul premierului Ungariei cu citate din poezii si pareri personale privind politica marilor puteri. Gestul sau a zguduit Bucurestiul oficial, reusind chiar performanta de a atrage atentia parlamentarilor romani.
Deplinele puteri ale unui ambasador n-o includ si pe cea de a modifica mesajele oficiale incredintate de prim-ministrul tarii sale. Logic, la 15 martie domnul Fuzes s-ar fi putut afla in doar doua situatii: stia ce face sotia sa sau nu.
Daca a stiut inseamna ca a ignorat deliberat uzantele si practicile diplomatice. Un ambasador este "extraordinar" toc