O firmă italiană a depus, săptămâna trecută, cerere de executare silită a Primăriei Constanţa, pentru a recupera o sumă de 15 milioane de euro. Primăria a atacat cererea, iar soluţia se va da, spun avocaţii, în maximum două luni.
Încâlcita poveste a contractului dintre Primăria Constanţa şi Fin.Co.Ge.R.O. SPA Catalia Italia, sucursala România, începe în 1999. Atunci, Romeo Nunzio, împuternicitul cu puteri depline al italienilor, ajunge în Constanţa, fără intenţia de a investi aici. Nunzio povesteşte însă că l-a cunoscut pe primarul de atunci, Gheorghe Mihăieş. „M-a impresionat viziunea acestuia despre dezvoltarea Constanţei", spune italianul. Ce vroia, de fapt, Mihăieş? Vroia dezvoltare urbană bazată pe construcţii cu deschidere la mare, în cele mai căutate zone din oraş, printre care Faleză Nord, strada Eminescu. Nunzio a mai spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că, încântată de proiecte, firma pe care o reprezintă a decis să se implice.
Contract cu... surprize
Peste un an, în 2000, se organiza o licitaţie internaţională pentru modernizarea zonei Faleză Nord, câştigată de Fin.Co.Ge.R.O. În contractul semnat de primarul de atunci, Gheorghe Mihăieş, se stipula clar că Primăria Constanţa era de acord să realizeze lucrările de infrastructură pentru întreaga zonă, iar italienii promiteau să construiască patru turnuri de 13 etaje, 126 de vile şi un parc. Mihăieş pierde alegerile, iar noul primar, Radu Mazăre, contestă în justiţie contractul. Din 2000 începe aşadar o întreagă serie de procese, care se termină în 2006, cu o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Soluţia dată: Primăria Constanţa e bună de plată. Urmează o serie de negocieri, fără rezultat. Italienii încep construcţia în 2008. Între timp, se realizează două expertize, iar instanţa stabileşte că Primăria e datoare 15 milioane de euro