În urma unei intervenţii chirurgicale, care a avut loc aseară, o femeie în vârstă de 35 de ani a devenit bărbat. Alte cinci operații similare făcute la Spitalul de Urgență „Floreasca” din București au fost acoperite prin sistemul public de asigurări. Oficialii din asigurări se bâlbâie însă când sunt întrebați dacă o astfel de operație e plătită din banii asiguraților. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Femeia în vârstă de 35 de ani a fost operată de o echipă medicală condusă de dr. Cristian Niţescu, de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri. Medicul este cel care s-a ocupat de minerii arși în urma unui accident la mina Petrila. În acest caz, cinci mineri au supraviețuit miraculos.
„Pacientei i s-a înlăturat uretra feminină, iar în locul labiilor mari i-a fost făcut un implant testicular. Operaţia a fost finalizată cu succes, însă peste 3-4 săptămâni pacientul va fi evaluat din punct de vedere urologic pentru a se vedea dacă zona operată s-a vindecat şi i se va putea scoate sonda introdusă, astfel încât să poată urina singur”, a explicat medicul Cristian Nițescu.
Pacientul nu îşi va relua activitatea sexuală prea curând. "Are nevoie de o armare de neopenis, care se face prin os, coastă sau proteze peniene, asta după ce îşi va recăpăta sensibilitatea, peste circa un an", a mai spus medicul.
Întrebat despre motivul pentru care a făcut această operație, medicul a explicat că "pacienta în cauză s-a născut femeie, dar are creier de bărbat. Transexualitatea a fost considerată o boală determinată de tulburări psihice. Acum, este considerată tot o boală, dar nu psihică, iar singurul tratament este chirurgia".
Medicii spun că este mult mai uşor pentru un bărbat să devină femeie, decât pentru o femeie să devină bărbat, întrucât, în acest ultim caz, procedura chirurgicală este mult mai complexă şi implică microchiru