Odata cu eliminarea subventiilor pentru gigacalorie ar putea avea loc o avalansa a debransarilor la nivel national, asta pentru ca populatia se va lovi de niste costuri mult prea mari, care nu vor putea fi suportate. Insa este posibil ca RADET sa puna piedici celor care vor sa renunte la serviciile sale?
In Bucuresti si in 4 judete din tara procentul apartamentelor bransate la sistemul centralizat este de 80%, dar se asteapta ca acesta sa scada foarte curand. In aproape jumatate de tara, debransarea masiva a inceput inca din anii trecuti, dupa cum spun cei de la Ariston Thermo Romania. Dupa caz, fara subventii, costurile la gigacalorie vor creste cu pana la 150%.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, Catalin Draguleanu, a vorbit despre estimarile numarului de debransari la nivel de tara, dar si de piedicile pe care le pun autoritatile pentru a-si pastra clientii.
La cate debransari va asteptati in viitorul apropiat?
In momentul in care nu vor mai fi subventiile de la stat pentru gigacalorie, numarul debransarilor va creste exponential, dar va fi diferentiat pe orase. Depinde foarte mult si de ce va hotari Emil Boc, dar si de consiliile locale daca isi vor mai permite sa subventioneze partea sa.
Spre exemplu, anul trecut, in Brasov, sistemul centralizat s-a oprit de 3 ori pentru ca au avut datorii la E.ON Gaz si acolo chiar daca nu creste foarte mult pretul gigacaloriei, oamenii s-au saturat de chestia asta, de disconfort. In Timisoara, au inceput disputele intre primar si Consiliul Local, daca sa mai dea sau nu subventiile, si oamenii platesc de ceva vreme o gigacalorie mai scumpa.
Per total, daca anul trecut s-au debransat 80.000 de unitati la nivel de tara, anul acesta estimarea noastra de 100.000-130.000 de unitati cred ca va fi depasita.
@N_