Trezoreria încearcă să împrumute lei pe termene mai lungi în iunie şi rupe tradiţia de a pune în vânzare şi certificate de stat pe şase luni, unul dintre plasamentele cele mai căutate de investitori.
În primul trimestru vânzările de certificatele cu maturităţi de 6 luni sau apropiate au generat aproape o cincime din sumele atrase de Trezorerie, ocupând locul al doilea ca importanţă după certificatele pe un an. "Este clar că în momentul de faţă România beneficiază de o imagine îmbunătăţită faţă de acum unul sau doi ani. Fundamentele economice s-au îmbunătăţit, deşi restructurarea nu s-a încheiat. Trebuie să profităm de percepţia mai bună şi să încercăm să emitem titluri de stat cu scadenţe cât mai mari şi la randamente rezonabile", spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
În ultimii doi ani statul a fost obligat să îşi finanţeze necesarul de fonduri preponderent prin împrumuturi pe termen scurt, în condiţiile în care investitorii au fost reticenţi în a cumpăra titluri cu scadenţe lungi. Astfel, în martie 55% din titlurile de stat active aveau scadenţe mai mici de un an, iar 40% aveau scadenţe între unul şi cinci ani.
Luna aceasta Trezoreria încearcă să împrumute 2,6 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de stat cu maturitatea de un an, care devine astfel cea mai scurtă scadenţă disponibilă. Alte 1,7 miliarde de lei ar trebui să fie atrase prin vânzarea de obligaţiuni pe trei, cinci şi zece ani.
"Titlurile cu scadenţe lungi sunt folositoare administratorilor de fonduri şi companiilor de asigurări, pentru că le permit să îşi echilibreze bilanţurile. Pentru trading pot fi însă usturătoare din cauza riscului de dobândă", spune un dealer.
Băncile au în general fonduri atrase pe termene scurte, de până la trei luni, atât de la clientelă, cât şi de pe piaţa interbancară şi percep ca riscant un plasament cu dobândă fixă pe te