Marea majoritate a victimelor afectate de tulpina rară a bacteriei E. Coli (0104 E. Coli) care a îmbolnăvit peste 1.000 de oameni în Germania sunt femei, informează BBC. Cercetătorii nu ştiu încă de ce femeile sunt mai afectate de bacterie, mai ales că, în mod normal, în timpul epidemiilor, majoritatea victimelor sunt copii, din cauză că aceştia nu au sistemul imunitar destul de evoluat pentru a se lupta cu boala. Acum, în Germania, adulţii şi, în special, femeile sunt cei care se îmbolnăvesc.
Potrivit uneia dintre teoriile care circulă zilele acestea, oamenii care s-au îmbolnăvit mănâncă, în general, hrană sănătoasă, cum ar fi castraveţii, care au puţine calorii, femeile fiind, de obicei, adeptele unei astfel de alimentaţii. Dar cercetătorii îi sfătuiesc pe oameni să nu creadă tot ce aud. Doctorul Ulf Goebel, de la spitalul Charite din Berlin, spune că, cel mai probabil, această tulpină de E. coli are ceva în compoziţie care preferă drept gazdă organismul femeilor şi nu pe cel al bărbaţilor (la fel cum unele tulpini "preferă" anumite grupuri etnice). În 1994, o tulpină rară de E. coli a făcut victime în Statele Unite, marea lor majoritate fiind tot femei, cu media de vârstă de 36 de ani.
Autorităţile germane, care au învinovăţit iniţial castraveţii proveniţi din Spania pentru problemă, spun că, în urma testelor, s-a descoperit în legume o altă tulpină de E. coli, care nu are legătură cu valul de îmbolnăviri. Odată ce produsele agricole ale unei ţări sunt considerate a fi de calitate proastă sau chiar nocivă, atunci exporturile acelei ţări au grav de suferit, ceea ce explică furia oficialilor spanioli pe acuzaţiile nemţilor. Oamenii de ştiinţă se străduiesc să elucideze misterul provenienţei tulpinei rare de E. coli studiind ADN-ul bacteriei, printre altele.
Ce măsuri au fost luate în Europa pentru a preveni răspândirea bacteriei
În Germania