Deşi în România nu au fost încă semnalate cazuri de infectări cu bacteria Escherichia coli (E.coli) în urma consumului de legume bio importate din Spania, unii craioveni au început deja să evite aceste alimente. „Încerc să nu mai cumpăr decât castraveţi româneşti pentru că mi-e teamă să mai iau din cei produşi în Spania“, a precizat Elena, de 40 de ani, din Craiova. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi cumpărători. „Sunt mai atentă ce cumpăr şi încerc să evit castraveţii şi roşiile produse în Spania. Oricum, legumele comercializate pe piaţă în această perioadă nu sunt foarte sănătoase“, a spus Mariana Venta, de 60 de ani, din Craiova.
Această tendinţă a fost observată şi de comercianţi. „Clienţii au început să se ferească de roşiile şi castraveţii produşi în Spania. Oamenii întreabă de unde sunt legumele pe care le avem la vânzare“, a declarat Ionuţ, unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală din Craiova. Totuşi, nu se poate generaliza. „Unele persoane se feresc, altele nu. Cel mai teamă le este de roşii şi castraveţi. În prezent, ne aprovizionăm cu produse din Spania şi Turcia pentru că în angrouri nu sunt decât produse din aceste ţări. Altele nu găseşti“, a precizat Aurel, alt comerciant din Piaţa Centrală.
„Comercianţii au obligativitatea să poarte un halat de culoare verde“
Conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, societatea municipalităţii care administrează pieţele din Bănie, a explicat că, în prezent, se ştie de unde provin legumele din pieţele craiovene. „Noi nu avem nici competenţă, nici personal calificat şi nici aparatură care să analizeze calitatea legumelor care se comercializează. Noi verificăm dacă producătorii sau societăţile comerciale au documente de provenienţă a mărfii şi din controalele efectuate am observat că au“, a declarat Bogdan Apostol, directorul executiv al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. Acesta a explica