Majoritatea fetelor traficate şi exploatate sexual provin din mediul rural şi au un nivel de educaţie scăzut. Tinerele care sunt obligate să se prostitueze ajung în această situaţie după ce cad în curse întinse, uneori, chiar de prieteni sau de apropiaţi ai familiei.
În ultimii zece ani, traficul de fiinţe umane, ca şi corupţia, economia subterană sau fraudele financiare, a înregistrat, la nivel mondial, proporţii inimaginabile şi inacceptabile pentru societatea noastră, devenind o problemă majoră şi reprezentând una dintre cele mai extinse forme de manifestare a criminalităţii. Concluzia a fost trasă în urma unui studiu realizat de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), prin intermediul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).
Agenţia coordonează, evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, aplicarea politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor. Conform celui mai recent raport al agenţiei, „Evaluarea statistică a traficului de persoane în semestrul I din 2010 - Analiza populaţiei de victime", exploatarea economică sau sexuală a fetelor din România este influenţată direct de nivelul scăzut de educaţie.
Ademenită de un amic
Un exemplu în acest sens este şi cazul unei tinere dintr-o comună din judeţul Călăraşi, racolată, în anul 2004, de o reţea de traficanţi de carne vie şi obligată să se prostitueze într-un orăşel din Spania. Fata a fost convinsă că va obţine un loc de muncă într-un bar de pe coasta Mării Mediterane chiar de un apropiat al familiei. „Ştia că nu am mari studii şi că mai mult de vânzătoare la vreun butic nu aveam cum să ajung. Mi-a zis că, dacă ştiu puţină spaniolă, pot să câştig o grămadă de bani ca ospătăriţă. Ştiam spaniola, aşa, un pic, din telenovele", povesteşte fata, care