La doar 15 ani, adolescentul pasionat de chimie a inventat un dispozitiv eficient de încălzire imediată a unei băuturi. Elev în clasa a IX-a, liceanul aşteaptă acum să-şi primească brevetul de la Oficiul de Stat pentru Înregistrarea Mărcilor pentru invenția sa, care l-a făcut remarcat la saloanele de inventică de la Iași și Satu Mare.
Victor Doca a participat la Salonul de inventică Euroinvent de la Iaşi din luna mai, unde a primit titlul de cel mai tânăr inventator. Pasionat de chimie, micul Mendeleev a convins juriul că lucrarea sa are potenţial, iar unul dintre organizatori i-a promis că-l ajută să-şi breveteze invenţia. „Am gândit ceva simplu: un dispozitiv de încălzire a unei băuturi, care poate fi apă, ceai, cafea sau orice altceva, cu ajutorul clorurii de calciu“, spune inventatorul.
Cu acelaşi proiect, Victor a participat la Concursul naţional Chimexpert de la Satu Mare, unde a obţinut premiul I şi marele premiu. Aici, Ion Sandu, preşedintele forumului inventatorilor români l-a remarcat şi l-a invitat la salonul de inventică de la Iaşi.
Cum i-a venit ideea
La salonul de inventică de la Iaşi, Victor a prezentat lucrarea cu care s-a prezentat la concursul de la Satu Mare. În invenţia sa, el a ales fenomenul exotern, în care se degajă căldură, folosind clorura de calciu.
Zecile de experimente, atent cântărite, i-au adus succesul
„De la această idee am început experimentele în laborator şi am descoperit că dacă puneam clorura de calciu în apă, se încălzea, iar dacă o puneam în gheaţă, se răcea mai tare decât ar fi trebuit“, explică inventatorul.
Pornind de la ideea că apa se încălzeşte dacă intră în contact cu clorura de calciu, Victor a conceput un dispozitiv care să încălzească băutura. A pus două pahare unul într-altul, unul mai mic din aluminiu, care este bun conductor, şi unul obişnuit. Între cele două pahar