Omul de afaceri Ilie Vonica, proprietarul grupului din industria medicamentelor Polisano, va deschide parţial la finalul acestui an un spital de 160 de paturi la Sibiu, dar antrepreprenorul are în analiză şi deschiderea unei unităţi în Capitală.
Spitalul de la Sibiu, al doilea pe care Polisano îl are în acest oraş, necesită investiţii sub nivelul de 20 mil. euro anunţat iniţial, deoarece compania a "încercat să negocieze achiziţiile de aparatură" şi alte costuri. Vonica nu a precizat la cât se ridică acum investiţia totală în acest spital.
"2011 este mai bun, lucrurile încep să se mişte. Suntem optimişti că mediul de afaceri se va ameliora şi o să avem creştere economică. Începem să ieşim din criză", a spus Ilie Vonica.
Businessul lui Vonica, 55 de ani, se ridică la peste 300 mil. euro, are 1.800 de angajaţi şi include un distribuitor de medicamente (Polisano), o reţea de farmacii (Reţeta), o fabrică (Polipharma Industries), o reţea de clinici generaliste (Clinica Polisano), una de dializă, centre de fertilizare in vitro şi un spital privat (la Sibiu).
Cea mai mare firmă din grup este cea de distribuţie, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 245 de milioane de euro. Fabrica Polipharma a primit de curând certificarea GMP (Good Manufacturing Practices, norme obligatorii pentru orice companie din domeniul medicamentelor) şi produce vitamine şi alte medicamente care se eliberează fără a fi nevoie de prescripţie medicală.
Vânzarea produselor se face pentru piaţa din România în prezent.
Vicepreşedintele grupului Polisano şi directorul general al clinicilor este de doi ani de zile Vasile Ciurchea, care a ocupat în intervalul 2007-2009 poziţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). CNAS este instituţia care finanţează sistemul sanitar din România. În ceea ce priveşte reţeaua de farmacii, care numă