Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost adoptată pe articole, după ce a stat pe ordinea de zi a Parlamentului fără să intre în dezbatere din 2007 până în prezent. O decizie finală va fi votată săptămâna viitoare.
Legea lasă mână liberă administraţiilor locale să ia câinii maidanezi din stradă, iar dacă aceştia nu sunt adoptaţi să-i eutanasieze. Cât de repede vor dispărea câinii de pe străzi, în condiţiile în care există cadrul legal ca aceştia să poată fi îndepărtaţi? Directorul Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Bucureşti, Roberto Lorentz spune că lucrurile sunt mai complicate.
În prezent, Bucureştiul dispune de trei maşini şi patru hingheri, în condiţiile în care în Capitală trăiesc aproximativ 50.000 de câini, grupaţi în 7.000 de haite.
Cât priveşte adăpostul Primăriei, acesta poate caza maximum 500 de câini, ceea ce înseamă că, în cazul în care se ia decizia eutanasirii, îndepărtarea tuturor câinilor va dura în jur de opt ani, în condiţiile în care niciun câine nu s-ar mai naşte sau ar intra în Bucureşti.
Ori, potrivit lui Roberto Lorentz, fluxul de câini care se nasc sau migrează în Capitală îl depăşeşte pe cel al câinilor prinşi şi sterilizaţi până în prezent.
"Bucureştiul nu are ziduri, nu are şanţuri cu crocodili"
Directorul ASPA spune, într-un interviu pentru gândul, că instituţia pe care o conduce nu mai numără câinii pe capete, ci pe haite.
"Sunt peste 40.000 de câini în Bucureşti, 50.000 aş zice, poate şi mai mulţi. Estimăm că sunt în jur de 7.000 de haite, de fapt. Sunt tot felul de iubitori de câini care aduc câini. Sunt oameni de la ţară foarte mulţi. O altă mare problemă este şi în zona industrială, de lângă centură, unde sunt foarte mulţi câini, iar noi nu avem jurisdicţie, nu ajungem acolo. Câinii, practic, pot să vină şi să plece. Bucureştiul