Misterul dispariţiei vikingilor din Groenlanda a fost elucidat în urma unui studiu climatologic făcut de experţii de la Brown University, informează Discovery. Vikingii s-au stabilit în Groenlanda în secolul al X-lea, când expediţia lui Eric cel Roşu a dus la colonizarea zonei de către nordici. Din motive necunoscute până acum, ei au dispărut în secolul al XIV-lea, lăsând doar urme ale culturii lor care sunt analizate acum de arheologi.
Vikingii au trăit aproape 400 de ani în Groenlanda, unde au fondat o comunitate de creştini devotaţi, au crescut animale domestice şi au trăit din roadele pământului. Cercetătorii au două teorii care explică dispariţia lor destul de abruptă în secolul al XIV-lea. Prima, care a fost verificată de studiul climatologic al cercetătorilor de la Brown University, spune că vikingii au fost victimele unei scăderi drastice a temperaturii. Este vorba de "Mica eră glaciară" medievală, o perioadă din care temperatura a scăzut în Emisfera Nordică.
"Clima a jucat un rol important în dispariţia vikingilor din Groenlanda", scrie într-un comunicat al Universităţii Brown. Pământul a îngheţat şi în scurt timp nordicii nu au mai putut să trăiască din agricultură, dar nici nu s-au adaptat la condiţiile locului.
Cea de-a doua teorie care încearcă să explice de ce nu au supravieţuit vikingii în Groenlanda se referă la cultura lor. Ei şi-au păstrat tradiţia şi au refuzat să înveţe de la inuiţi, poporul indigen, care ştia să supravieţuiască în condiţiile respective. Vikingii nu s-au adaptat, iar stilul lor de viaţă conservator nu i-a ajutat să reziste.
Misterul dispariţiei vikingilor din Groenlanda a fost elucidat în urma unui studiu climatologic făcut de experţii de la Brown University, informează Discovery. Vikingii s-au stabilit în Groenlanda în secolul al X-lea, când expediţia lui Eric cel Roşu a dus la colonizarea zonei de către