Scăderea sectorului de construcţii nu-i îngrijorează pe producătorii de materiale, ba dimpotrivă. Cesarom, Henkel şi AdePlast au anunţat că vor demara în acest an lucrările la noi unităţi de producţie. Noile fabrici vor creşte semnificativ capacităţile de producţie, începând cu 2012. Rămâne de văzut dacă economia va permite ca aceste linii să funcţioneze la foc continuu.
Nu mai este niciun secret pentru nimeni că volumul construcţiilor pe segmentul rezidenţial a scăzut susţinut în ultimii trei ani. Iar tendinţa va continua, cel puţin pe termen scurt. Numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primele patru luni din acest an s-a diminuat cu 6,8% faţă de acelaşi interval din 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.Teoretic, aceste cifre ar trebui să provoace îngrijorare în rândul producătorilor de materiale de construcţii, ale căror produse ajung în mare parte la firmele de construcţii sau la utilizatorul final. Dacă ne uităm însă la planurile marilor companii de profil, îngrijorarea nu este cuvântul de ordine, ba dimpotrivă.
De pildă, compania Henkel, cu activităţi pe segmentul adezivilor şi mortarelor, dar şi pe cel al detergenţilor şi cosmeticelor, a anunţat că va demara, în octombrie, lucrările la o nouă unitate, în care va produce adezivi şi mortare. Situată la Roznov, în apropiere de Piatra Neamţ, fabrica va fi construită pe un teren de 36 de hectare, achiziţionat în 2010, şi va necesita o investiţie de zece milioane de euro.
Fonduri europene
Aproximativ o treime din această sumă - trei milioane de euro - reprezintă bani europeni. De altfel, mulţi jucători mari din diverse domenii au apelat la acest tip de finanţare. Din 2008 încoace, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice"
(AMPOSCCE), a primit aproxim