După privatizarea reţelelor de distribuţie de electricitate, Turcia a lansat procesul privatizării centralelor producătoare de electricitate cu excepţia unor baraje strategice construite în ape internaţionale, potrivit publicaţiei turce Hurriyet.
Un număr total de 22 de baraje strategice vor fi operate în continuare de către stat, în timp ce restul vor fi privatizate după ce vor fi împărţite în nouă portofolii separate.
În prezent, Turcia dispune de o putere instalată de generare de energie electrică de peste 50.000 MW. Compania Electricity Generation Corporation sau EUAS deţine în prezent un număr de facilităţi producătoare de electricitate cu o putere instalată totală de 21.000 MW.
În cadrul programului, un număr total de 41 de centrale urmează a fi privatizate, reprezentând aproape 13.000 MW putere instalată. Potrivit cifrelor, puterea instalată deţinută de EUAS va fi transferată în sectorul privat.
Companiile care deţin un portofoliu de distribuţie ar putea fi interesate şi de privatizările din domeniul producţiei de electricitate, a declarat Halil Aliş, director general al EUAS.
În momentul finalizării privatizărilor din domeniul producţiei, statul va mai deţine o capacitate de numai 7.818 MW. Aproximativ şapte companii şi-au depus deja cererile precalificare. Companiile îşi vor putea înainta ofertele către Autoritatea de Privatizare până pe 27 iunie.
Deşi Turcia pare să aibă un excedent de electricitate, în următorii trei ani se vor înregistra dificultăţi în acoperirea cererii totale, a declarat Aliş. "În acest scop, investiţiile trebuie să continue într-un ritm susţinut. Sunt necesare investiţii de aproximativ 7-8 milioane de dolari în fiecare an în cadrul sectorului."
După privatizarea reţelelor de distribuţie de electricitate, Turcia a lansat procesul privatizării centralelor producătoare de electri