Retragerea lui Cristi Chivu din echipa naţională a însemnat şi desemnarea unui nou căpitan al "tricolorilor". Deşi mulţi s-ar fi aşteptat ca Adi Mutu să preia din nou banderola, aceasta i-a fost încredinţată lui Ciprian Marica, atacantul lui Stuttgart.
GSP.RO îţi propune o scurtă incursiune în trecut, pentru a vedea cine sînt cei care au avut şansa şi mîndria de a reprezenta echipa naţională din postura de căpitan.
Aurel Guga a fost primul căpitan din istoria echipei naţionale, fostul fotbalist al lui "U" Cluj conducînd din teren prima reprezentativă la întîiul ei joc din istorie, partida cu Iugoslavia de pe 8 iunie 1922 din cadrul Cupei Regelui Alexandru, cîştigată de "tricolori", scor 2-1. Guga a marcat atunci golul victoriei.
Următorul nume important al României care a avut prilejul să poarte banderola a fost Emeric Vogl, pe 7 mai 1926, într-un meci cu Turcia, scor final 3-1 pentru echipa noastră naţională.
La primul joc al "tricolorilor" la un Campionat Mondial, 3-1 cu Peru pe 14 iulia 1930, Rudolf Wetzer a fost căpitan. Un alt jucător legendar care i-a urmat lui Wetzer a fost Iuliu Bodola, de şapte ori purtător al banderolei.
Căpitanii legendari ai României:
Anii '40: Mircea David, Bazil Marian
Anii '50: Alexandru Apolzan, Iosif Petschovschi
Anii '60: Gheorghe Constantin, Dan Coe
Anii '70: Mircea Lucescu, Anghel Iordănescu, Ştefan Sameş, Liţă Dumitru, Cornel Dinu
Anii '80: Costică Ştefănescu, Ladislau Boloni, Ilie Balaci, Silviu Lung
Anii '90: Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu
Anii '00: Cristi Chivu, Adrian Mutu, Cosmin Contra
Căpitanii echipei naţionale la turneele finale de Campionate Mondiale şi Europene:
CM 1930: Rudolf Wetzer
CM 1934: Emeric Vogl
CM 1938: Nicolae Kovacs
CM 1970: Mircea Lucescu
EURO 1984: Costică Ştefănescu
CM 1990