Camera Reprezentanţilor a respins solicitarea preşedintelui Barack Obama de a mări plafonul datoriei federale până la 14.3 trilioane $. Democraţii vor mărirea plafonului legal al datoriilor federale, dar republicanii nu susţin măsura decât însoţită de mari tăieri de cheltuieli.
Votul de marţi nu a fost unul real, ci doar o simulare organizată demonstrativ de republicani pentru a avertiza administraţia Obama că măsura nu va fi adoptată de Congres decât dacă este însoţită de tăieri mari ale cheltuielilor bugetului federal. Au existat 318 voturi „împotrivă" şi numai 97 „pentru". Chiar şi unii democraţi au votat alături de republicani. Administraţia Obama a solicitat o mărire a plafonului legal de îndatorare federală până la 14,3 trilioane de dolari. Ultima creştere a acestui plafon a fost în februarie 2010, până la 14,2 trilioane de dolari, limită care a fost atinsă la 16 mai 2011.
Într-o scrisoare trimisă Congresului la 16 mai, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat o „perioadă de suspendare a emiterilor de bonduri" şi a cerut majorarea limitei. Sondajele arată că publicul nu susţine o creştere şi mai mare a plafonului de îndatorare, chiar dacă Departamentul Trezoreriei are nevoie de bani pentru a evita imposibilitatea achitării altor datoriilor existente, care ar arunca ţara înapoi în recesiune şi ar zgudui pieţele financiare din întreaga lume. Datoriile SUA sunt încă privite drept una dintre cele mai sigure investiţii.
Întâlnire la Casa Albă
Obama i-a invitat ieri pe republicanii din Camera Reprezentanţilor la Casa Albă pentru a-şi susţine cauza. Până acum, republicanii şi democraţii au identificat sute de miliarde în posibile tăieri de cheltuieli şi ambele părţi spun că, în cele din urmă, pot identifica economii de peste un trilion de dolari. Dar disputa rămâne asupra capitolelor de buget unde vor fi operate cele mai multe