Mai bine de jumătate (53%) din angajatorii români găsesc cu greu candidaţi care să ocupe poziţiile de muncitori calificaţi, ingineri, manageri sau mecanici, arată cel mai recent studiu realizat de firma cu activităţi în resurse umane ManpowerGroup România. Şi anul trecut companiile aveau dificultăţi în acoperirea funcţiilor de ingineri şi muncitori calificaţi, însă nu au mai raportat probleme în găsirea oamenilor de vânzări şi a şoferilor.
ManpowerGroup România este unul dintre jucătorii din top 5 de pe piaţa serviciilor de resurse umane, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri estimată la 18,7 mil. euro, în creştere cu 48% faţă de anul anterior.
Companiile recrutează greu pentru astfel de poziţii din cauza lipsei de experienţă a oamenilor, dar şi a lipsei de personal, precum şi a deficitului de abilităţi practice sau tehnice în rândul aplicanţilor.
Însă probleme nu sunt numai în România. În regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), 26% dintre angajatori au probleme în găsirea candidaţilor pentru poziţiile deschise. Poziţiile pentru care se recrutează cel mai greu în această regiune sunt tot muncitorii calificaţi, urmaţi de tehnicieni şi ingineri.
Angajatorii din Turcia (48%) şi Elveţia (46%) au şi ei dificultăţi în identificarea de angajaţi competenţi, pe când angajatorii norvegieni, irlandezi şi polonezi au cele mai scăzute procente ale deficitului de talente, cu 9%, 5% şi respectiv 4%.
Mai bine de jumătate (53%) din angajatorii români găsesc cu greu candidaţi care să ocupe poziţiile de muncitori calificaţi, ingineri, manageri sau mecanici, arată cel mai recent studiu realizat de firma cu activităţi în resurse umane ManpowerGroup România. Şi anul trecut companiile aveau dificultăţi în acoperirea funcţiilor de ingineri şi muncitori calificaţi, însă nu au mai raportat probleme în găsirea oamenilor de vânzări