După mai mulţi ani de cercetări şi studii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că telefoanele mobile pot cauza cancer şi a sfătuit utilizatorii să limiteze timpul de folosire a acestora.
Un grup de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunţat, ieri, la Lyon că radiaţiile provenite de la telefoanele mobile pot cauza cancerul. Este vorba despre un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral.
Gliomul este o varietate de tumoră a sistemului nervos central (encefal sau măduva spinării) dezvoltata pe seama celulelor gliale (celule care asigură protecţia şi nutriţia celulelor nervoase). Glioamele sunt cele mai frecvente dintre tumorile primitive ale sistemului nervos central la adult. Ele grupează diferite tipuri de tumori cerebrale, benigne (astrocitom, oligodendrogliom) sau maligne (glioblastom).
Concluzia a venit după o săptămână de cercetare a tuturor dovezilor ştiinţifice disponibile, de către 21 de cercetători din 14 ţări. Grupul a ajuns la concluzia că folosirea telefoanelor mobile este "posibil cancerigenă", însă mai puţin decât fumatul sau expunerea la soare.
Riscul este mai crescut la persoanele care vorbesc în medie 30 de minute zilnic la telefonul mobil.
"În aşteptarea altor cercetări, este important să ne luam măsuri de precauţie, precum folosirea de dispozitive hand-free sau comunicarea prin SMS-uri", recomandă experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Companiile din industria de telefoane mobile au reacţionat imediat şi au afirmat că nu s-a dovedit clar că dispozitivele cauzează cancer. În ţara noastră, Asociaţia Operatorilor Mobili din Romania a trimis un comunicat în care se specifică că studiile nu arată o legatură cauzală directă între folosirea telefonului mobil şi apariţia cancerului cerebral. Asociaţia spune că actualele norme de siguranţă în domeniu (SAR) sunt valide.