Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a lăudat miercuri Japonia pentru modul exemplar în care a reacţionat la catastrofa nucleară de la Fukushima. Totuşi, organismul ONU condus tot de un japonez, a avut şi multe de criticat într-un raport publicat miercuri.
Japonia trebuie să garanteze independenţa autorităţii de reglementare în domeniul securităţii nucleare. Aceasta este cererea Agenţiei la adresa guvernului nipon în raportul preliminar publicat la Viena.
Echipa condusă de cel mai înalt responsabil britanic în domeniul securităţii nucleare, Mike Weightman, pare să răspundă astfel criticilor din interiorul, dar şi din exteriorul Japoniei. Aceştia au acuzat în repetate rânduri că legăturile prea strânse dintre industrie şi organismele de reglementare au condus la controale ineficiente şi la o securitate precară a reactoarelor nucleare.
Cea mai severă critică adusă de AIEA este însă lipsa măsurilor de protecţie adecvate împotriva unui tsunami.
Goshi Hosono, consilier pe probleme de energie atomică al premierului Naoto Kan, a declarat că guvernul de la Tokyo acceptă concluziile raportului preliminar al AIEA şi că îşi va revizui cadrul legal al autorităţii de reglementare.
Documentul Agenţiei conţine şi capitole laudative la adresa Japoniei. Inspectorii au catalogat eforturile muncitorilor de recâştigare a controlului la reactoarele avariate drept exemplar.
De asemenea, operaţiunile de evacuare a zonelor contaminate au fost impresionante şi extrem de bine organizate, apreciază raportul.
Echipa AIEA a publicat documentul preliminar pentru a oferi un răspuns rapid autorităţilor nipone. Agenţia reacţionează astfel la criticile din martie, când a fost acuzată de întârzieri masive în procesul de informare a comunităţii internaţionale cu privire la evoluţiile de la centrala Fukushima.
În plus, raportul a fost public