Cine nu se gândeşte cu drag la copilărie şi nu-şi aminteşte cu bucurie de jucăria preferată, de jocurile simple ale acelor ani? Ei bine, Muzeul Ţăranului Român va pune în aplicare un proiect deosebit de interesant: un muzeu virtual al copilăriei. Ideea s-a născut tocmai din dorinţa de a aşeza în context european manifestarea diferenţelor intervenite între generaţii, odată cu trecerea timpului şi, totodată, de a marca percepţia lor şi atitudinile pe care le generează. Cum va fi posibil acest lucru? Prin recuperarea şi valorificarea memoriei copilăriei, comunicată prin obiecte, imagini şi istorie orală. Nu va fi uşor, va fi o muncă titanică, de descoperire a şi de cercetare a unor colecţii private de obiecte, printr-o abordare antropologică, organizând în acelaşi timp ateliere de memorie orală pentru copii şi vârstnici şi, abia apoi, să fie creat un muzeu virtual, pornind de la expoziţii tematice.
Cum nu există un spaţiu care să găzduiască acest muzeu atotcuprinzător al copilăriei, acesta se va regăsi pe o pagină web, având la bază colecţiile tematice ale Muzeului Ţăranului Român şi un patrimoniu imaterial, surprins în imagini provenite din diferite colecţii private. Va avea o largă cuprindere, din care să nu lipsească informaţiile despre numele copilului, educaţia, sărbătorile, textele orale destinate lor, ca şi cele create de ei, bolile şi vindecările, hainele şi hrana, alături de jocurile şi jucăriile tradiţionale sau de dezbaterile contemporane asupra tuturor acestor capitole.
Proiectul, realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român, Association pour la Promotion de l’éducation des enfants din Franţa şi Muzeul din Lębork (Polonia), în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi cu Asociaţia Ethnokids (Bruxelles), se va derula pe parcursul a doi ani, urmând a fi finalizat în luna aprilie a anului 2013, şi va beneficia de fin