Schimbarea managerilor din marile companii de stat cu executivi care au experienţă în sectorul privat ar putea fi o măsură prin care statul nu ar mai pierde bani - cu acest lucru au fost de acord atât Guvernul, cât şi oficialii de la FMI şi Banca Mondială.
Specialiştii spun însă că există prea puţine exemple de manageri care au părăsit mediul de business pentru a prelua conducerea unor structuri de stat: Adrian Băicuşi (fost director general al Siemens, numit director general la Transelectrica, unde a stat mai puţin de doi ani), Alexandrina Gătej (care a lăsat conducerea Unilever pentru funcţia de consilier prezidenţial, din care şi-a dat demisia) sau Marius Savu (fostul şef al Eli Lilly, actual director al Administraţiei spitalelor din Bucureşti). Cum ar putea fi selectaţi cei care trebuie să aducă pe profit companii cu zeci de milioane de euro pierderi?
În fiecare an, revista BUSINESS Magazin prezintă câte 100 de poveşti de succes ale tinerilor manageri care conduc afaceri sau divizii importante pentru mediul economic. La a şasea ediţie, catalogul "100 Tineri Manageri de Top" ar putea reprezenta un manual de head-hunting pentru cei care se vor ocupa de recrutarea managerilor pentru marile companii de stat.
Doru Voicu, fost director de dezvoltare al CEZ România şi consilier al ministrului economiei, spune că managerii cu experienţă în privat trebuie să meargă în sectorul de stat, să îşi spună cuvântul "cu agresivitate".
"Transferul de know-how dinspre sectorul privat spre sectorul public nu se poate face de la sine, peste noapte. Cred că e de datoria fiecărui manager român să ajute şi sectorul public să facă paşi înainte", a declarat pentru BUSINESS Magazin Doru Voicu, care deţine în prezent firma de consultanţă IBCO Energ.
Marius Savu, fostul country manager al companiei farmaceutice Eli Lilly România, are deja peste doi ani