Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania" (SIF3), susţine că există slabe şanse ca o decizie privind constituţionalitatea pragului de 1% la SIF-uri să fie luată astăzi, în şedinţa Curţii Constituţionale. Preşedintele SIF3 nu exclude o posibilă amânare a termenului de judecată, deşi pentru o perioadă scurtă de timp, pentru ca avocaţii să se pună la curent cu toate documentele depuse la dosar. Avocaţi din piaţă susţin, însă, că, de obicei, Curtea Constituţională dă soluţii, încă de la primul termen, amânările fiind, mai curând, excepţii.
Şedinţa Curţii este aşteptată şi de investitorii de la bursă, nerăbdători să vadă procesul SIF3 pus pe ordinea de zi a CC.
"Mâine (n.r. astăzi) este primul termen fixat la Curtea Constituţională. Este posibil ca şedinţa să se amâ-ne... Trebuie să vedem toate documentele puse la dosar... În orice caz, să nu se aştepte nimeni la o soluţie a Curţii, astfel de aşteptări ar fi inutile. Curtea Constituţională nu va lua nicio decizie mâine (n.r azi) privind constituţionalitatea pragului la SIF-uri".
Acţionarii SIF Transilvania au aprobat, în martie 2009, majorarea pragului de deţinere de la 1% la 5%, deşi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a anunţat încă de la convocarea AGEA, că majorarea limitei privind participaţia la capitalul social încalcă legislaţia în vigoare. Majorarea pragului de deţinere a fost respinsă de CNVM în aprilie 2009, iar SIF Transilvania a atacat decizia în instanţă şi ulterior a invocat o excepţie de neconstituţionalitate în faţa Curţii de Apel Bucureşti. Ca urmare, Curtea de Apel a suspendat, în martie 2010, procesul dintre SIF Transilvania şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), primul termen la Curtea Constituţională fiind stabilit pentru astăzi.
"Nu contest legalitatea existenţei unei limite maxime de deţinere, ci instituţia care a legiferat-o", ne-a mai precizat Mihai