Radiaţiile de la telefoanele mobile ar putea cauza o formă de cancer malign (nevindecabil), arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de CNN. Agenţia listează acum telefoanele mobile în categoria "pericolului cancerigen", spunând că acestea sunt la fel de dăunătoare precum plumbul, gazele de eşapament şi cloroformul.
Raportul OMS nu a cuantificat riscul, dar organizaţia citează o cercetare din 2004, care spune că persoanele care vorbesc 30 de minute pe zi la telefonul mobil, timp de 10 ani, au un risc cu 40% mai mare de a se îmbolnăvi de cancer.
Înainte de anunţul de marţi, OMS susţinea, inclusiv în raportul pe 2010, că nu există efecte adverse ale utilizării telefoanelor mobile.
O echipă de 31 de cercetători din 14 ţări au luat decizia de a revizui raportul de anul trecut, după ce au trecut în revistă mai multe studii legate de siguranţa folosirii mobilelor. În urma cercetării, echipa a ajuns la concluzia că există suficiente dovezi încât să considere "posibil cancerigenă" expunerea oamenilor la radiaţiile telefoanelor mobile.
Cercetătorii au descoperit o creştere a numărului tumorilor cerebrale pentru utilizatorii de telefoane mobile, dar nu au reuşit să tragă concluzii asupra altor tipuri de cancer.
"Cea mai mare problemă este că expunerea trebuie să fie foarte îndelungată, de ordinul zecilor de ani, până apar primele simptome", explică dr. Keith Black, şeful secţiei neurologie a spitalului Cedars-Sinai din Los Angeles.
"Radiaţiile prăjesc creierul"
Radiaţiile emise de telefoanele mobile seamănă cu microundele, dar sunt mult mai slabe. "Practic, în cei mai simpli termeni, creierul este 'prăjit' la fel cum se prăjeşte mâncarea în cuptorul cu microunde", explică Black. "Pe lângă apariţia tumorilor şi a cancerului, utilizarea telefoanelor mobile ne-ar putea afecta memoria, deoarece ţinem telefonul în zon