Proiectul de modificare a Constituției a fost trimis de Președinție Consiliului Legislativ, a spus președintele Traian Băsescu, arătând că speră ca în cursul săptămânii viitoare să primească răspunsul cu observații.
”După primirea răspunsului de la Consiliul Legislativ, proiectul va fi trimis Curții Constituționale cu termen de zece zile pentru aviz. Estimez că înainte de vacanța de vară, între 20 și 30 iunie voi trimite proiectul Parlamentului. După ce voi avea avizul Consiliului Legislativ voi transmite și partidelor proiectului și voi solicita Parlamentului prezența mea în Plen pentru a-l informa cu privire la punctul meu de vedere”, a spus Băsescu într-o conferință de presă organizată după ce a pus în dezbatere publică proiectul de modificare a Constituției.
Printre altele, în proiect se stipulează că Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Cameră, iar numărul parlamentarilor nu poate depăşi 300 de persoane. ”Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Cameră”, se arată la alineatul 2 din articolul 61, legat de rolul şi structura Parlamentului, potrivit proiectului postat pe site-ul Preşedinţiei.
Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Parlamentul României sau în organele administraţiei publice locale şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României, se arată în articolul 37 alineat 2 al proiectului.
Proiectul prevede că organizarea şi funcţionarea Parlamentului se stabilesc prin regulament propriu, adoptat cu votul majorităţii membrilor săi. Resursele financiare ale Parlamentului sunt prevăzute în bugetul propriu, aprobat de acesta şi face parte integrantă din bugetul de stat.
Referirile din actuala Constituţie la senatori, deputaţi, Camera Deputaţilor sau Senat sunt înlocuite cu formulele ”parlamentari” şi ”Par