Nu numai credinta, ci si stiinta ne poate ajuta sa il intelegem pe Dumnezeu. Un matematician excentric sustinea ca are formula prin care poate dovedi ca Dumnezeu exista.
Kurt Godel a devenit cunoscut, dupa moartea sa, drept cel care a creat o dovada ontologica in acest sens. Aceasta nu rezulta din dovezile concrete, reale. Prin observatie nu s-ar putea dovedi ceea ce este teoretic de nedovedit, scrie io9.com.
Dovezile ontologice provin exclusiv din ratiune, gandire. Un adevar mai mare este dovedit printr-un set de ipoteze sau axiome. Godel a dus la bun sfarsit aceasta munca la inceputul anilor 1940, insa totul a fost cunoscut de public abia in anii 1970. El nu a dat voie nimanui sa afle aceste rezultate, pana in momentul in care a stiut ca va muri.
Totul a fost publicat in anii 1980. Pentru cei pasionati, formula este urmatoarea:
De ce l-a "ascuns" Godel pe Dumnezeu
Matematicianul a preluat ideile de la Sf. Anselm, care il definea pe Dumnezeu drept cea mai mareata fiinta din Univers. Nicio alta fiinta mai presus de el nu poate fi imaginata, spunea el.
Daca Dumnezeu nu ar exista, atunci ar fi de imaginat o alta asemenea fiinta, una care sa existe. Acest lucru nu este posibil prin definitie. Godel a folosit logica modala pentru a dovedi totul.
Rezultatul rationamentului sau a fost acela ca Dumnezeu exista. De fapt, Godel nu a vrut niciodata ca oamenii sa stie ca Dumnezeu exista. El avea anumite convingeri religioase si mistice.
Singura problema este ca Dumnezeu exista doar plecand de la rationamentul Sf. Anselm. Daca cineva l-ar defini altfel de Dumnezeu, de exemplu, drept cel care a creat lumea in sapte zile, intreaga demostratie s-ar darama.
Nu numai credinta, ci si stiinta ne poate ajuta sa il intelegem pe Dumnezeu. Un matematician excentric s