Parlamentul a modificat legea prin care sunt aleşi edilii localităţilor. Primar va fi desemnat candidatul care are cel mai mare număr de voturi, indiferent dacă are mai puţin de 50% plus unu. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Camera Deputaţilor a adoptat ieri proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Decizia Camerei a fost luată cu 174 de voturi favorabile, 110 împotrivă şi trei abţineri. La iniţiere, proiectul a fost susţinut şi de PSD. Socialdemocraţii s-au răzgândit după ce au format alianţa cu PNL şi au anunţat public că vor fi contra.
"Acest proiect cred că este un pas înainte pentru ceea ce înseamnă reforma cu privire la alegerea autorităţilor. Nu am făcut altceva decât să punem în coerenţă cu celelalte alegeri care au loc simultan, mă refer în principal la alegerea preşedintelui consiliului judeţean", a comentat prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase.
Proiectul de lege a fost criticat, ieri, în timpul dezbaterilor, de deputaţii Opoziţiei, care au acuzat Puterea că vrea să obţină posturile de primari prin mită. În plus, PSD şi PNL au arătat că nu vor vota iniţiativa legislativă.
"Adoptarea acestei prevederi va afecta profund reprezentativitatea şi legitimitatea primarilor, care sunt cei mai importanţi exponenţi ai comunităţilor locale. PNL consideră că în acest mod se anulează însuşi principiul care stă la baza funcţionării democraţiei, şi anume cel al majorităţii", au reacţionat liberalii printr-un comunicat.
Legea are caracter organic şi stabileşte modificarea legii 67/2004, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Camera Deputaţilor este for decizional în acest sens, după ce proiectul a trecut tacit de Senat la începutul lunii mai.
Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PDL, dar şi de la PSD şi PNL.