Animale, arme, automobile, figurine, jucării electronice, jucării muzicale, jucării tradiţionale, păpuşi, roboţi, trenuleţe-tramvaie, rachete şi nave spaţiale, biciclete, triciclete... Pasiunea pentru jucării naşte expoziţii.
Muzeul Naţional de Istorie a României şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor au organizat cu bucurie expoziţia de jucării de colecţie şi istorice cu titlul “Colecţie de copilării”. Vernisajul a avut loc astăzi, la sediul muzeului din Calea Victoriei numărul 12, Bucureşti.
Expoziţia, care poate fi vizitată până pe 19 iunie, este dedicată copiilor, adresându-se în acelaşi timp tuturor, indiferent de vârstă. Curioşii vor avea ocazia să-şi regăsească în vitrine jucăriile preferate din copilărie şi să le descopere pe cele ale părinţilor şi bunicilor.
În expunere se regăsesc jucării din anii ’20 până în anii ’90, peste 400 de piese aparţinând Asociaţiei Muzeul Jucăriilor.
Din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României sunt expuse jocuri şi jucării istorice( o zornăitoare din ceramică de acum 500 de ani, de exemplu), păpuşi şi marionete primite de cuplul Ceauşescu cu ocazia vizitelor oficiale precum şi fotografii şi cărţi poştale înfăţişându-i pe Principesa Ileana şi Prinţul Mihai la vârste fragede alături de jucăriile preferate.
Asociaţia “Muzeul Jucăriilor” a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii, au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii. Preşedintele asociaţiei, inginerul Dumitru Cristian, deţinătorul unei colecţii impresionante de jucării, cu sprijinul unor colecţionari din ţară, a înfiinţat un muzeu virtual al jucăriilor în care fiecare “păstrător” al unui prieten drag al copilăriei este invitat să-l expună alături de o mică poveste. Colecţia cuprinde un număr impresionant de jucării