Propunerea ca alimentele să aibă pe etichete un fel de semafor alimentar, adică buline în culorile luminilor semaforului care să indice dacă sunt sau nu sănătoase pentru consumator va fi extinsă şi la legume şi la fructe, cu precădere din import, pe etichetele acestora urmând să existe avertizări privind nivelul de radiaţii. Ideea îi aparţine deputatului PSD Matei Brătianu şi va fi adaugată sub formă de amendament la proiectul senatorului PDL Staicu Florian care prevede aplicarea de buline verzi, portocalii sau roşii pe produse, în funcţie de gradul de aditivi novici sănătăţii pe care îi conţin.
„Voi depune mâine acest amendament la iniţiativa legislativă privind etichetarea alimentelor în sensul că, în afară de produsele cu aditivi alimentari, să fie etichetate şi legumele şi fructele care prezintă un grad de iradiere peste cel admis. Eu spun că nu o să se eticheteze fiecare portocală, pepene, castravete sau roşie, ci pe etichetele pe care scrie produsul respectiv, aşa cum până acum cumpărătorii pot vedea provenienţa lor, să fie pusă această etichetare cu privire la gradul de iradiere”, a spus Brătianu la discuţiile din comisia pentru industrii a Camerei. Propunerea deputatului a fost bine primită de iniţiatorul proiectului, însă nu aceeaşi atitudine a avut-o vicepreşedintele ANPC Samuel Calotă, care a respins propunerea, ca, de altfel, şi pe cea privind semaforul alimentar.
'România nu-şi poate permite să eticheteze fructele pentru că există organisme care supervizează punerea pe piaţă a acestor produse”, a susţinut Calotă, adăugând că un astfel de proiect ar putea bloca circulaţia mărfurilor. Singura concesie făcută de Calotă a fost ca etichetarea să cuprindă o bulină cu numărul de aditivi pe care îi conţine un produs. Deputatul Brătianu a negat afirmaţiile lui Calotă privind verificarea fructelor şI legumelor din import, făcându-l mincinos pe vicep