Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat intr-o conferitna de presa ca 347 de unitati din tara au fost clasificate in functie de competente, in cinci clase, urmand ca acestea sa primeasca finantari in functie de gradul de clasificare.
Conferinta s-a incheiat.
Potrivit ministrului, circa 58% din unitatile evaluate se incadreaza la clasele cele mai slabe de competente, patru si cinci.
La clasa intai, reprezentand nivelul de comptente cel mai ridicat, se incadreaza 7 spitale din Romania, a anuntat Cseke: Spitalul Universitar de Urgenta si Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti precum si Spitalele de Urgenta din Timisoara, Tirgu Mures, Iasi, Cluj-Napoca si Constanta.
De asemenea, 28 de unitati se incadreaza la clasa a doua si 53 la clasa a treia.
"Vom introduce reguli clare de finantare a spitalelor in functie de gradul de clasificare," de la 1 iunie, a precizat ministrul.
"Pentru 2011 bugetul alocat spitalelor a fost prevazut la 7,1 miliarde de lei. Dupa rectificare, acesta va fi suplimentat cu 500 de milioane de lei", a explicat ministrul Sanatatii, potrivit Mediafax.
Cseke Attila a spus ca acest lucru este posibil, intrucat de la 1 iunie a fost schimbat modul de finantare al spitalelor in functie de clasificarea acestora.
"Prin introducerea clasificarii, diferentele de finantare pentru spitalele din aceeasi categorie vor fi eliminate", a precizat ministrul Sanatatii.
Acesta a anuntat ca de la 1 iunie se introduc pentru prima oara reguli clare de finantare pentru spitale in functie de gradul lor de competenta si de clasificarea obtinuta.
"Se elimina discrepantele foarte mari care existau in finantare, ceea ce inseamna si predictibilitate pentru manageri si pentru toti cei care detin aceste spitale", a precizat ministrul San