Pentru că sunt nemulţumiţi de faptul că oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu au luat în calcul propunerile lor, majoritatea medicilor de familie refuză să mai lucreze în sistemul public, de azi. În acest fel, pacienţii nu vor mai avea acces la reţete compensate. Sursa: ADI PÎCLIȘAN
Decizia a fost luată de membrii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
"În aceste condiţii, ne găsim în imposibilitatea de a mai continua să lucrăm în contract cu CNAS, astfel că, de la 1 iunie 2011, medicii de familie vor lucra în regim exclusiv privat, în afara contractelor cu casele de asigurări. Pentru început, în prima perioadă de protest, pacienţii vor fi primiţi şi consultaţi gratuit de către medici, iar dacă doresc accesul în sistemul de sănătate aşa cum îl vede CNAS, îi vom îndruma către sediile caselor judeţene şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru că acolo sunt banii pe care îi plătesc pentru asigurări de sănătate", se arată într-un comunicat al medicilor.
Ministrul Cseke Attila spune că problemele medicilor au fost rezolvate
Ministrul Sănătaţii spune că, din punctul de vedere al ministerului, au fost soluţionate problemele referitoare la contractul cadru pe care trebuie să îl semneze medicii.
"Problemele ridicate de ei au fost soluţionate. De exemplu, au solicitat modificarea sancţiunilor aplicate în cazul abaterilor şi am ajuns la concluzia că, la prima abatere, vor primi doar avertisment (nu 10% din suma per capita), la a doua abatere 10% din suma per capita (faţă de 20%), iar la a treia abatere 20% (faţă de 30%). Au fost şi abrogate unele articole, iar banii alocaţi per capita vor fi 3 lei, iar per serviciu 1,8 lei (faţă de 0,9 lei)", a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.
Condiţiile nu îi mulţumesc însă pe medic