Isteria castraveţilor ucigaşi a ocolit Sălajul, însă inspectorii veterinari au primit ordin să verifice, pentru orice eventualitate, toate depozitele de legume şi fructe, supermarketurile, pieţele, toate locurile în care se fac schimburi intracomunitare.
După ce în Germania au decedat câteva persoane din cauza castraveţilor bio infectaţi cu bacteria Escherichia Coli, s-a iscat panică în toată Europa. Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a trimis notificări direcţiilor judeţene pentru a efectua controale.
Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, spune că se află pe sistem rapid de alertă, în cazul în care ar apărea semne ale unei asemenea infecţii în Sălaj. „Începem să facem verificări, să vedem unde s-au făcut importuri de legume. Nu ne oprin doar la castraveţi, ci vor verifica toate felurile de legume sau fructe importate. Vom verifica depozitele de legume şi fructe, supermarketurile, pieţele”, spune Mircea Martin.
El recomandă cetăţenilor să se spele temeinic pe mâini de fiecare dată când folosesc toaleta, sau după ce au lucrat cu animale, să nu pună mâna pe mâncare fără să aibă mâinile curate. Oamenii trebuie să spele fructele şi legumele sub jet de apă, indiferent dacă le curăţă de coajă sau nu, să depoziteze legumele şi fructele separat de celelalte alimente, iar la primele semne de diaree sau vomă să se prezinte la medic imediat.
„Escherichia Coli este o bacterie care se găseşte în mod normal în organismul uman. Dar dacă trece pe alimente, i se exacerbează efectele. Poate produce leziuni interne destul de grave, hemoragii, care pot duce la moarte, mai ales la persoanele care au imunitatea scăzută”, precizează Mircea Martin.