Tranzactiile cu actiuni pot parea derutante pentru investitorii noi, in conditiile in care rareori se intampla ca brokerii si analistii sa aiba o parere unanima cu privire la viitoarele evolutii ale Bursei. Analiza tehnica reduce insa o parte din neclaritati, acordandu-le investitorilor posibilitatea de a decide singuri care este directia pietei.
Analiza tehnica foloseste in buna parte informatii precum pretul si volumul actiunilor tranzactionate pentru a determina care este directia bursei intr-o anumita perioada de timp. Acest tip de analiza porneste de la trei premise: orice factori fundamentali sunt deja inclusi in preturi, istoria tinde sa se repete, iar pretul actiunilor se misca mereu in trenduri generale.
Cum se identifica un trend
Trendul indica in ce directie se indreapta pretul unei anumite actiuni sau al unui indice. Evident, aproape orice investitie de succes este bazata pe estimarea corecta a unei astfel de tendinte.
Adesea adus in discutie, sentimentul investitorilor este cel care misca preturile intr-o anumita directie. Identificarea unei oportunitati sau a unui pericol de catre cativa investitori va face ca un numar tot mai mare de jucatori sa ii urmeze, in piata fiind astfel generat un trend ce va impinge cotatiile in acea directie. Pe o piata spot, tranzactionarea “impotriva” trendului se dovedeste a fi de cele mai multe ori o pozitie perdanta. Nu toti investitorii merg insa in aceeasi directie, din acest motiv si existand atat fluctuatii negative cat si pozitive in cadrul unui singur trend.
Brokerii de la Romcapital explica faptul ca de fiecare data cand cursul unei actiuni isi schimba directia, formeaza noi varfuri de maxim (high) si minim (low). Varfurile de maxim se formeaza atunci cand cursul depaseste in sus varful anterior. Varfurile de minim se formeaza atunci cand cursul depaseste in jos varful