Marele proiect de infiintare a gigantilor energetici Electra si Hidroenergetica a picat, fara putinta de tagada. Mai ramane ca acest esec sa fie asumat de Guvern, de CSAT si de Ministerul Economiei in special. Insa in loc de recunoasterea cinstita a insuccesului, vedem o indarjire din partea ministerului de a ramane cramponat intr-o idee fara viitor. Dupa ce instanta a spus "nu" proiectului, incertitudinile din sectorul energetic s-au acutizat. Nimic nu e clar.
Pe de-o parte, Ministerul Economiei spune ca procesul, inceput acum doi ani, de infiintare a celor doi mamuti continua chiar daca e zadarnic. Pe de alta parte, se gandeste la un plan "B" destul de nesigur. Mai vrea sa faca si o strategie energetica, si aceasta cam confuza. In tot acest timp, investitorii amana sau abandoneaza investitorii proiecte energetice romanesti.
Autoritatile romane nu au reusit sa puna in practica nici ideile autohtone, dar nici pe cele europene. Nici pana acum nu au fost transpuse directivele europene 72 si 73/2009 privind piata energiei electrice, respectiv piata gazelor naturale, desi termenul dat de comisie era 3 martie. In plus, se apropie si deadline-urile stabilite cu FMI, CE si Banca Mondiala. Cum gestioneaza ministrul Ion Ariton intreaga situatie? E greu de spus, deoarece aparitiile sale publice tind spre zero. Unde se afla reprezentanti mass-media, cu siguranta nu se afla Ariton. Astfel, punctul sau de vedere poate fi, cel mult, cunoscut sub forma unor comunicate vagi, lipsite de substanta, confuze.
Pe 29 ianuarie 2010, Adriean Videanu anunta triumfator ca Executivul a aprobat marea reorganizare din sectorul energetic prin infiintarea a doi mamuti, Electra si Hidroenergetica. Proiectul lui Videanu a fost mostenit de Ariton care, din motive politice, a preluat fraiele ministerului in septembrie 2010.
Au fost multe voci care au spus ca nu