Ministerul Sănătăţii a ordonat 347 de unităţi sanitare în cinci categorii, de la I – nivel de competenţă foarte înalt, la a cincea – nivel limitat. Astăzi vă prezentăm spitalele din categoria I. Şapte dintre ele sunt generaliste, iar alte 21 sunt specializate pe un anume profil.
Invenţie revoluţionară la Iaşi: Aparatul care depistează cancerul la sân în 7 minute (FOTO şi VIDEO)
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat ieri că a finalizat procesul de clasificare a spitalelor, care au fost împărţite în cinci categorii. Aceasta este prima condiţie pentru ca finanţarea lor să se facă de acum în funcţie de competenţe şi performanţe, şi nu de cum îşi negociau contractul cu casa de asigurări de sănătate, ca până acum.
Acestea sunt spitalele generaliste din categoria I
Spitalul Universitar Bucureşti Foto: Lucian Muntean
„Clasificarea presupune eliminarea discrepanţelor foarte mari între spitale, predictibilitate pentru manageri, echitate şi buget rectificat cu aproape 500 de milioane de lei", a spus ministrul Sănătăţii. Şi planificarea achiziţiilor de aparatură medicală se va face tot în funcţie de clasă. Lista spitalelor împărţite pe cele cinci clase va fi făcută publică abia în câteva zile, întrucât mai sunt câteva instituţii sanitare care oscilează între două categorii.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş Foto: adevărul
Ce înseamnă categoria I
Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara Foto: adevărul
Dintre cele 347 de unităţi sanitare din subordinea autorităţilor locale şi ale Ministerului Sănătăţii, 87 au primit o clasă provizorie până la 31 decembrie 2011. 28 de spitale sunt de categoria I, adică au un nivel de competenţă foarte înalt. Dintre ele, şapte sunt generaliste, dar „toate au anumite probleme pe care trebuie să şi le pună la punct până la sfârşitul acestui an", a pre