Foto: AFP Escherichia Coli, prescurtat E.coli. Sunt nişte bacterii care ne sunt mai familiare decât ne-am putea imagina! Există peste 700 de tulpini de E.coli care populează intestinele omului şi animalelor (în special bovine) încă din primele zile de viaţă.
În mare majoritate inofensive, ele devenind periculoase doar atunci când îşi părăsesc habitatul normal, determinând infecţii cu diferite localizări: urinare (80%-90% din acestea sunt cauzate de Coli), intraabdominale, biliare, meningeale etc.
Există însă cinci tipuri de tulpini patogene, numite enterovirulente, care produc infecţii intestinale. Una dintre aceste tulpini secretă toxina Shiga (o toxină periculoasă, produsă şi de Shigella dysenteriae, o bacterie ce cauzează dizenterie) numită STEC sau EHEC (E.coli enterohemoragic). Există peste 100 de astfel de serotipuri STEC, cel mai important, care se află la originea celor mai multe epidemii, fiind O157:H. Conform comunicatului emis de Comisia Europeană anul acesta, la 27 mai, cazurile din Germania sunt legate de o astfel de tulpină, fără a se preciza însă tipul acesteia.
Germenii se găsesc în intestinele animalelor, mai ales ale bovinelor, aşa că transmiterea bolii se face fie prin carnea contaminată în timpul sacrificării animalului, fie prin lapte şi produse lactate nepasteurizate. De aceea, carnea de vită trebuie bine preparată, la o temperatură de 70 grade Celsius, până când nu mai este roz în interior, iar sucul ei devine clar sau gălbui. Carnea crudă nu trebuie să atingă vegetalele sau hrana preparată, iar suprafeţele, ustensilele cu care a intrat în contact trebuie spălate şi dezinfectate. Dejecţiile animalelor pot contamina solul şi în acest fel şi vegetalele, mai ales cele care cresc aproape de sol. De aceea, fructele şi legumele trebuie spălate insistent, în jet de apă, frecându-le uşor. Acest lucru este valabil şi