Guvernul a aprobat, marti, intr-o sedinta extraordinara, taxarea inversa la cereale si plante tehnice, incercand sa reduca nivelul ridicat al evaziunii din acest domeniu. Taxarea inversa se va aplica incepand cu data de 1 iunie pana la data de 31 mai 2013. Directorul executiv al Vel Pitar Bucuresti, Dan Dolghin, explica pentru cititorii HotNews.ro care sunt efectele aceste masuri, ce se schimba de-a lungul lantului producator-consumator si de ce am putea asista la scumpiri in urmatoarele 6 luni.
"Inainte de introducerea taxarii inverse, fiecare factura care se emitea pe intregul lant continea TVA. In acest moment, doar prima factura din lant- cea de la producatorul de grau catre mori- si cea emisa de traderii de cereale nu contin TVA. Restul lantului ramane nemodificat. Morile sunt practic prima veriga care taxeaza TVA. Ideal ar fi fost ca taxarea inversa sa includa intregul lant, nu numai aceasta prima veriga- producator/procesator. In prima faza acest lucru ar putea duce la efecte negative, probabil o sa vedem o usoara crestere a pretului, dar pe termen lung efectele ar putea fi benefice", a explicat pentru HotNews Dan Dolghin, director executiv VelPitar Bucuresti.
Producatorii au anuntat deja mariri de taxe, mai spune Dolghin, din cauza problemelor de cashflow pe care acestia le-ar putea intampina. "Pana acum, acestia incasau TVA si plateau la randul lor taxa pe valoarea adaugata. Acum ei nu mai incaseaza dar platesc TVA pe cheltuieli urmand ca banii sa fie apoi returnati de catre Stat. Ori, stim cu totii cat de usor iti ramburseaza Statul banii. Drept pentru care, ca sa evite probleme in derularea fluxurilor financiare, acestia au anuntat deja mariri de taxe. Marind pretul la grau, pentru noi asta inseamna o crestere a cheltuielilor fara TVA. In preturi, aceste cresteri se vor vedea in circa 6 luni- cam acesta este intervalul in care crest