Ministrul Sanatatii Cseke Attila a anuntat astazi ca a fost finalizata clasificarea unitatilor sanitare. Aceasta va aduce modificari importante in modul de finantare al spitalelor romanesti. Spitalele complexe si cu capacitate mare de tratament vor fi favorizate fata de spitalele mici. Introducerea finantarii pe baza clasificarii spitalelor va duce si la un buget rectificat cu 500 milioane de lei in iulie-august.
"Astfel, bugetul Spitalelor de Urgenta din Cluj, Iasi si Targu-Mures va fi crescut cu pana la 30%, in timp ce alte 138 de unitati sanitare vor avea scaderi fata de bugetul din anul trecut. In astfel de cazuri, autoritatile publice si locale trebuie sa se implice mai mult. Asa cum Consiliul Local din Oradea a putut decide ca furnizarea apei la spitalele din Oradea se face gratuit, asa astept ca acest model sa fie urmat si de altii", a declarat Cseke Attila. 36% dintre spitalele publice vor inregistra cresteri de finantare fata de bugetul de anul trecut, dar va fi garantata o finantare minima pentru fiecare spital in functie de clasificarea acestuia.
In urma controlului la Serviciul de Ambulanta Tulcea s-au constatat grave nereguli. La Tulcea au avut anul trecut cel mai mare buget, de 200 miliarde de lei. Acolo a fost o problema de gestionare a banului public.Spitalele de boli cronice, precum cele de TBC sau de psihiatrie, isi vor mentine bugetul de anul trecut, chiar daca sunt intr-o categorie inferioara de clasificare, exemplul fiind Spitalul de Psihiatrie de la Poiana-Mare.Din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii, solicitarile medicilor de familie in privinta Contractului Cadru sunt rezolvate. Majoritatea medicilor de familie vor semna Contractul Cadru, a mai declarat Cseke Attila. Valoarea punctului per capita a fost stabilita la 3 lei / punct, iar valoarea punctului per serviciu a fost crescuta la 1,8 lei / punct.Printre spi