Banca Naţională a României (BNR) a vândut între 700 milioane de euro şi un miliard de euro luna trecută pentru a apăra leul de depreciere, consideră analiştii ING. Intervenţia băncii centrale a împiedicat astfel avansul cursului peste nivelul de 4,14 lei/euro.
Banca Naţională ar fi vândut această sumă în a doua parte a lunii trecute, după ce, în prima parte, instituţia ar fi cumpărat euro, potrivit analizei realizate de bancă, care a subliniat astfel că banca centrală a trecut de la statutul de cumpărător de valută la cel de vânzător.
În momentul în care BNR decide să vândă euro pe piaţa monetară, operaţiunea duce la aprecierea leului, în timp ce cumpărarea de valută depreciază moneda naţională.
"Rezervele valutare au crescut cu 600 milioane euro, la 32,7 miliarde euro, dar în realitate este foarte probabil ca BNR să fi vândut euro, pentru a fixa cursul la circa 4,13 lei/euro", se arată în raportul ING.
Însă principalul motiv care a dus la creşterea rezervelor a fost emisiunea de titluri de stat în valută de luna trecută, prin care Ministerul Finanţelor a împrumutat aproape 940 milioane de euro, pe o perioadă de trei ani.
AOAR: Leul este supraevaluat
Întărirea leului nu este pe placul mediului de afaceri, pentru că are efecte negative asupra exporturilor. Ei consideră că moneda naţională este supraevaluată, comparativ cu un curs "normal" de 4,7-4,8 lei/euro. "Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la începutul anului arăta că leul este supraevaluat cu 13%.
Aprecierea monedei naţionale a continuat, astfel că, extrapolând, supraevaluarea este de 16%", a declarat preşedintele AOAR, Florin Pogonaru, în urmă cu două zile.
După ce anul trecut cursul a variat între 4,2 şi 4,3 lei pentru un euro, la începutul lui 2011 leul s-a apreciat până în jurul cotaţiei de 4,1 lei/euro, unii economişti spunând că BNR a intervenit pe