Evaluata la aproximativ 16 miliarde de euro la finalul lui 2010, piata romaneasca de retail FMCG ramane in continuare cea mai dinamica din zona Europei Centrale si de Est. Cresterea puterii de cumparare, dezvoltarea agresiva a comertului modern si modificarea comportamentului de consum al populatiei sunt cativa dintre factorii care vor asigura in urmatoarea perioada o crestere anuala de circa 5% a industriei bunurilor de larg consum, arata un studiu realizat de firma Contrast Management Consulting.
“Criza economica a redus valoarea pietei de retail FMCG cu aproximativ 5 miliarde de euro, respectiv 29%, fata de maxima atinsa in 2008. S-a ajuns astfel la nivelul inregistrat in urma cu 5-6 ani. Estimam ca in 3-4 ani vom reveni peste nivelul din 2008”, a declarat Adrian Comaneci, senior project manager Contrast Management Consulting.
Daca in perioada 2000-2010, Romania a raportat cea mai mare crestere a pietei de retail din Europa Centrala si de Est, de aproximativ 123%, in urmatorii zece ani industria locala isi va mentine pozitia in top, cu o rata de crestere de 62%, mai mare decat cea a Poloniei (57%), Cehia (48%) sau Ungaria (46%).
Cu toate acestea, suma medie cheltuita de un roman in retail este inca la mai putin de jumatate din media europeana (46%). In plus, in cazul profitabilitatii medii a pietei de retail FMCG Romania inregistreaza un nivel de doar 0,5%.
In ultimii cinci ani expansiunea comertului FMCG modern a fost sustinuta de deschiderea anuala a 117 magazine. Astfel, in 2010 existau 729 de magazine in retailul modern, cu mult sub nivelul inregistrat de tari precum Austria, unde doar retailerul Billa detine o retea de 1.000 de magazine.
O alta tendinta subliniata de consultantii Contrast este cresterea ponderii comertului FMCG modern pana la 50% din total piata si o valoare de aproximativ 8 mld. euro, in conditiile in care